definiția carta definiție dex

carta

găsește rime pentru carta
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: arta, artă, bartă, canta, cantă, capta, captă, cara, carată, carâtă, carda, cardă, caretă, carfă, caria, carota, carotă, cart, carta, cartac, cartat, cartă, carte, carto, castă, cata, căra, căta, căuta, cânta, câră, cârcă, cârjă, cârjă, cârmă, cârpă, cârstă, cârti, cârță, ceartă, certa, cirtă, coartă, cuartă, curta, cvartă, farta, fârtă, hartă, partă, pârtă, scârtă, tartă, târtă, varta, vartă
Cuvinte apropiate: arta, artă, bartă, canta, cantă, capta, captă, cara, carată, carâtă, carda, cardă, caretă, carfă, caria, carota, carotă, cart, carta, cartac, cartat, cartă, carte, carto, castă, cata, căra, căta, căuta, cânta, câră, cârcă, cârjă, cârjă, cârmă, cârpă, cârstă, cârti, cârță, ceartă, certa, cirtă, coartă, cuartă, curta, cvartă, farta, fârtă, hartă, partă, pârtă, scârtă, tartă, târtă, varta, vartă

CARTÁ,

cartez, vb. I. Tranz. 1. A repartiza, a grupa scrisorile (la poștă) după adresele destinatarilor. 2. A transpune pe o hartă topografică anumite detalii ale terenului unei regiuni; a efectua o cartare (2). – Din cărți.

cartá

vb., ind. prez. 1 sg. cartéz, 3 sg. și pl. carteáză

A CART//Á ~éz

tranz. 1) (detalii ale unui teren) A transpune pe o hartă topografică prin anumite semne convenționale. 2) (corespondență poștală) A distribui după adresele destinatarilor. /Din cartă

CARTÁ

vb. I. tr. 1. A repartiza scrisorile (la poștă) după adresele la care urmează să fie distribuite. ♦ A grupa vagoanele pe diferite linii de descărcare. 2. A adăuga pe o hartă anumite detalii ale terenului. ♦ A identifica pe teren și a reprezenta cartografic diferite tipuri de sol. ♦ A identifica și a delimita rezervațiile dintr-un arboret în vederea producției de semințe. [< cartă, cf. germ. kartieren].

CARTÁ

vb. tr. 1. a repartiza corespondența poștală pe destinatari. 2. a grupa vagoanele pe diferite linii de descărcare. 3. a adăuga pe o hartă, pe un plan, noi detalii ale terenului. ♢ a identifica pe teren și a reprezenta cartografic diferite tipuri de sol. 4. a identifica și delimita rezervațiile dintr-un arboret. (< germ. kartieren)

CÁRTĂ,

carte, s.f. 1. Nume dat (în evul mediu) actelor destinate a consemna unele privilegii și libertăți fundamentale ale unor clase sau pături sociale și a servi drept constituție unui stat. 2. Manifest cuprinzând revendicările unei organizații politice, sociale, profesionale etc. 3. Act care stă la baza organizării și funcționării unei organizații internaționale. Carta Organizației Națiunilor Unite. - Din fr. charte, lat. charta.

cártă

(manifest, act fundamental) s. f., g.-d. art. cártei; pl. cárte

CÁRT//Ă ~e

f. livr. 1) (în evul mediu) Act emis de un suveran în care erau consemnate anumite drepturi și libertăți. 2) Program care stă la baza unei organizații sau a unui institut internațional. ~a ONU. ~a de la Paris. 3) Document prin care mai multe state stabilesc anumite principii pe care se obligăle aplice în relațiile reciproce și în relațiile cu alte state. [G.-D. cartei] /<fr. charte, lat. charta

cártă,

cárte, s.n. (înv.) hartă.

CÁRTĂ1

s.f. 1. (În evul mediu) Act care emană de la un suveran și este destinat a consemna unele drepturi sau libertăți fundamentale, servind drept constituție. 2. Convenție, pact politic fundamental. ♦ Tratat care stabilește crearea unei organizații internaționale, determinându-i atribuțiile și modul de funcționare. ♦ Constituție dată sau acceptată de un principe, de un domn. [< lat. charta, cf. it. carta, fr. charte].

CÁRTĂ2

s.f. Carton subțire de formă dreptunghiulară, pe care este scris numele cuiva, care stabilește calitatea unei persoane etc. [< fr. carte].

CÁRTĂ

s. f. 1. (în evul mediu) act care emană de la un suveran, destinat a consemna unele drepturi sau libertăți. 2. convenție, pact politic fundamental. ♢ act care stabilește funcționarea unei organizații internaționale. (< fr. charte, lat. charta)

CARTE CU ÎNVĂȚĂTÚRĂ

s. v. cazanie, cuvânt, omilie, predică.

cárte de múncă

s. f. + prep. + s. f., g.-d. art. cărții de múncă; pl. cărți de múncă

cárte de vízită

s. f. + prep. + s. f., g.-d. art. cărții de vízită; pl. cărți de vízită

CARTE DE ZÓDII

s. v. rojdanic, zodiac, zodiar.

CARTE DOMNÉASCĂ

s. v. hrisov.

CÂRȚĂ

s. v. buleandră, cârpă, fleandură, otreapă, petică, zdreanță.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar