definiția artemisia definiție dex

artemisia

găsește rime pentru artemisia
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: artemisia
Cuvinte apropiate: artemisia

NĂFURÍCĂ,

năfurici, s.f. Plantă erbacee din familia compozeelor, cu tulpina dreaptă, cu frunze penate și cu flori gălbui, dispuse în capitule mici; peliniță (Artemisia annua). – Cf. nafură.

NĂFURÍCĂ

s. (BOT.; Artemisia annua) (reg.) mălin, măturișcă, măturiță, peliniță, buruiană-de-țară, mătura-Maicii-Precesta, mătură-turcească.

năfurícă

s. f., g.-d. art. năfurícii; pl. năfuréle

NĂFURÍ//CĂ ~ci

f. (diminutiv de la na-fură) Plantă erbacee cu tulpina erectă, bogat ramificată, cu frunze penate și cu flori gal-bene sau roșietice, reunite în capitule. /cf. nafură

PELÍN

(1) s.m. (2, 3) s.n. 1. S.m. Plantă erbacee cu frunze compuse, spintecate, albe-verzui, păroase și cu flori galbene, întrebuințată în medicină și la prepararea unor băuturi (Artemisia absinthium).Pelin alb (sau mic) = plantă asemănătoare cu pelinul (1), cu frunze albe, păroase (Artemisia austriaca). Pelin de mături = plantă erbacee cu flori verzui-brune, dispuse în capitule (Artemisia scoparia). 2. S.n. Vin cu gust amărui, obținut prin tratarea lui cu pelin (1). 3. S.n. Băutură foarte amară, preparată din frunze de pelin (1) și folosită în scopul curative. – Din bg. pelin.

PELÍN

s. (BOT.) 1. (Artemisia absinthium) (reg.) peliniță, iarba-fecioarelor, lemnul-Domnului. 2. (Artemisia scoparia) (reg.) peliniță.

PELÍN

s. v. imortelă, pelinariță, peliniță, plevaiță.

pelín

(băutură) s. n., (sorturi) pl. pelínuri

pelín

(plantă) s. m.

PELÍN

m. Plantă erbacee amară la gust, cu tulpina erectă, ramificată, cu frunze verzi-cenușii pe față și argintii-surii pe dos și cu flori galbene aromate, folosită în medicină și în industria băuturilor alcoolice. /<bulg. pelin

PELINÁRIȚĂ

, pelinarițe, s.f. Plantă erbacee cu tulpina dreaptă și cu flori galbene, folosită în medicină pentru proprietățile ei tonice (Artemisia vulgaris) – Pelin + suf. -ariță.

PELINÁRIȚĂ

s. (BOT.; Artemisia vulgaris) (reg.) pelin, vetricel, iarbă-bărboasă, peliniță neagră, știr-negru.

pelináriță

s. f., g.-d. art. pelináriței; pl. pelinárițe

PELINÁRIȚ//Ă ~e

f. Varietate de pelin, având frunze adânc crestate și păroase pe partea din dos, care crește pe marginile drumurilor și a ogoarelor și este folosită în medicină. /pelin + suf. ~ăriță

PELINÍȚĂ,

pelinițe, s.f. Nume dat mai multor specii de pelin (1). – Pelin + suf. -iță.

PELINÍȚĂ

s. (BOT.) 1. (Artemisia pontica) (reg.) pelin, iarba-sfintei-Sofia. 2. (Artemisia austriaca) (reg.) pelin.

PELINÍȚĂ

s. v. năfurică, pelin.

PELINÍȚ//Ă ~e

f. Varietate de pelin, dar cu tulpina mai mică, păroasă și de culoare surie, care crește prin locuri aride. /pelin + suf. ~iță

TARHÓN

s.m. Plantă erbacee din familia compozeelor, cu tulpina dreaptă și ramificată, cu flori alburii, cu frunze lanceolate aromate întrebuințate drept condiment (Artemisia dracunculus). – Din tc. tarhun.

TARHÓN

s. (BOT.; Artemisia dracunculus) (reg.) sagna-calului.

TARHÓN

s. v. chimen, chimion, granat, spil-cuță.

tarhón

s. m.

TARHÓN

m. Plantă erbacee cu flori gălbui și cu frunze înguste, ascuțite, aromate, folosite în alimentație drept condiment. /<turc. tarhun

TARHÓN

s.m. Plantă erbacee din familia compozeelor, cu tulpina dreaptă și ramificată, cu flori alburii, cu frunze aromate întrebuințate drept condiment (Artemisia dracunculus). – Tc. tarhun.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar