definiția altoit definiție dex

altoit

găsește rime pentru altoit
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: altait, altoi, altoi, altoi, altoit
Cuvinte apropiate: altait, altoi, altoi, altoi, altoit

ALTOÍT1

s.n. Faptul de a altoi2. – V. altoi2.

ALTOÍT2, -Ă

, altoiți, -te, adj. Care a fost supus altoirii. – V. altoi2.

ALTOÍT

adj. (înv. și reg.) prăsad. (Măr ~.)

altoít

s. n.

altoit, -ă,

altoiți, -te, adj. bătut; lovit; plesnit

ALTOÍ2,

altoiesc, vb. IV. Tranz. 1. A introduce o ramură a unei plante în țesutul alteia, stabilind astfel un contact între țesuturile lor generatoare pentru a da plantei altoite însușirile altoiului. 2. (Fam.) A bate, a lovi, a plesni pe cineva. [Var.: (reg.) hultuí vb. IV] – Din magh. oltani.

ALTÓI1

, altoaie, s.n. Ramură mică detașată dintr-o plantă-mamă, folosind la altoire. ♦ Plantă altoită. ♦ Plantă cultivată pentru a servi la altoire. [Pl. și: altoiuri] – Din magh. oltvány.

ALTOÍ

vb. (înv. și reg.) a prăsădi. (A ~ o plantă.)

ALTOÍ

vb. v. atinge, bate, inocula, lovi, vaccina.

altoí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. altoiésc, imperf. 3 sg. altoiá; conj. prez. 3 sg. și pl. altoiáscă

altói

s. n., pl. altoáie

A ALTO//Í ~iésc

tranz. 1) (plante) A trata cu altoi. 2) fig. fam. A supune unei lovituri; a lovi. 3) fig. (sentimente, relații) A consolida în mod sistematic; a inspira cu regularitate; a cultiva. /<ung. oltani

ALT//ÓI ~oáie

n. 1) Bucată mică de ramură, detașată de la planta-mamă și folosită la altoire. 2) Plantă cultivată pentru altoire. 3) Plantă altoită. /<ung. oltvány

altoí (altoiésc, altoít),

vb. – 1. A introduce o ramură a unei plante în țesutul alteia. – 2. A bate, a lovi, a plesni pe cineva. – Var. (Mold.) hultui. Mag. oltani (Dar; Gáldi, Dict., 83). Sensul 2 nu apare și la var. – Der. altoială, s.f. (altoire); altoi, s.n. (ramură folosită la altoire); altoior, adj. (care altoiește); altoitură, s.f. (altoire); hultoană, s.f. (altoi); hultuitură, s.f. (acțiunea de a altoi); altoană, s.f. (Mold., altoi).

altoi2

, altoiesc v.t. a bate; a lovi; a plesni

altoi1

, altoiuri s.n. proxenet
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar