definiția abaca definiție dex

abaca

găsește rime pentru abaca
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: abac, abaca, abacă, ataca, babacă, bacă, băbacă, bâca, bâcă, șabacă
Cuvinte apropiate: abac, abaca, abacă, ataca, babacă, bacă, băbacă, bâca, bâcă, șabacă

ABÁCA

s.f. Cânepă de Manilla. [< fr., sp. abaca < cuv. filipinez].

abáca

s. f. cânepă de Manilla. (< sp. abaca)

abáca

s.f. (< fr. abaca, sp. acacá; cuv. filipinez) 1. Bananier care are fructele necomestibile și pețiolurile frunzelor lungi din care se obțin fibre textile; crește în Filipine. 2. Fibră textilă obținută din pețiolurile frunzelor acestui bananier; cânepă de Manila. (Notă: Definiția provine din Dicționarul enciclopedic ilustratDEI, Editura Cartier, 1999.)

ABÁCĂ

, abace, s.f. (Arhit.) Placă subțire (pătrată) care constituie partea superioară a capitelului unei coloane și face legătura cu arhitrava. – Din fr. abaque, lat. abacus.

ABÁCĂ

s. v. nomogramă.

abácă

(arhit.) s. f., g.-d. art. abácei; pl. abáce

ABÁ//CĂ ~ce

f. arhit. Placă de piatră așezată de partea superioară a capitelului unei coloane, care susține arhitrava. /<fr. abaque

ABÁCĂ,

abace, s.f. 1. Placă de piatră așezată deasupra capitelului unei coloane. 2. Tabelă sau diagramă folosită în calculele inginerești. – Fr. abaque (lat. lit. abacus).

ABÁCĂ

s.f. Partea superioară a capitelului unei coloane, care susține arhitrava. [Pl. -ce. / < fr. abaque, cf. lat. abacus].

abácă

s. f. partea superioară a capitelului unei coloane. (< fr. abaque, lat. abacus)

ABÁCĂ,

abace, s.f. (Arhit.) Partea superioară a capitelului unei coloane care face legătura cu arhitrava. – Din fr. abaque, lat. abacus.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut