definiția târâi definiție dex

târâi

găsește rime pentru târâi
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: bârâi, bârâi, cârâi, dârâi, hârâi, mârâi, parai, pârăi, pârâi, sarai, tara, tarab, tarac, taraf, taraj, taran, tarar, taraș, tarat, tară, tardi, tăcăi, tărăși, tărâm, tărâș, tărgăi, tâcâi, târă, târâi, târâiș, târâit, târâș, târât, târfăi, târî, târli, târnâi, târnâi, târpi, târșâi, târși, târtăi, târți, trai, trăi, țârâi, țârâi
Cuvinte apropiate: bârâi, bârâi, cârâi, dârâi, hârâi, mârâi, parai, pârăi, pârâi, sarai, tara, tarab, tarac, taraf, taraj, taran, tarar, taraș, tarat, tară, tardi, tăcăi, tărăși, tărâm, tărâș, tărgăi, tâcâi, târă, târâi, târâiș, târâit, târâș, târât, târfăi, târî, târli, târnâi, târnâi, târpi, târșâi, târși, târtăi, târți, trai, trăi, țârâi, țârâi

TÂRÂÍ,

tấrâi, vb. IV. Tranz. și refl. (Pop.) A (se) târî. ♢ Compus: (fam.) târâie-brâu s.m. = om care își pierde vremea degeaba, care nu face nimic; pierde-vară. – Cf. târî.

TÂRÎ́,

târăsc, vb. IV. 1. Tranz. A mișca un lucru (greu) dintr-un loc în altul, trăgându-l pe jos; a trage după sine cu sila un om, un animal. ♢ Expr. A târî barca pe uscat = a trăi greu. ♦ A lua, a purta, a duce cu sine. ♦ Fig. A îndemna, a împinge spre ceva (reprobabil); a antrena. 2. Refl. A merge, a înainta cu greu atingând pământul cu genunchii, cu coatele, cu burta; (despre animale) a înainta prin mișcări specifice, cu trupul lipit de pământ. ♦ A merge încet, a înainta cu greu, abia mișcându-și picioarele. 3. Refl. (Despre obiecte care atârnă) A atinge pământul cu partea de jos, a se freca de pământ. – Din sl. trĕti.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar