definiția sapa definiție dex

sapa

găsește rime pentru sapa
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: apa, apă, capă, iapă, japă, mapa, mapă, napa, papa, papă, papă, păpa, rapa, râpă (pl. râpe), râpă (pl. râpi), saba, saca, sada, sadă, saga, sagă, saha, saia, sajă, sală, sama, samă, sana, sapan, sapan, sapă, sapia, săpa, săpaș, săpat, săra, săra, sără, săva, scăpa, sopă, supa, supă, șapă, tapa, tapă, țâpă, zapa, zapa
Cuvinte apropiate: apa, apă, capă, iapă, japă, mapa, mapă, napa, papa, papă, papă, păpa, rapa, râpă (pl. râpe), râpă (pl. râpi), saba, saca, sada, sadă, saga, sagă, saha, saia, sajă, sală, sama, samă, sana, sapan, sapan, sapă, sapia, săpa, săpaș, săpat, săra, săra, sără, săva, scăpa, sopă, supa, supă, șapă, tapa, tapă, țâpă, zapa, zapa

SÁPĂ1,

sape, s.f. 1. Unealtă agricolă pentru săpat și prășit, alcătuită dintr-o lamă de oțel plană sau puțin concavă, fixată aproape perpendicular într-o coadă de lemn. ♦ Sapă rotativă = mașină agricolă (cu tracțiune animală) care sfărâmă, cu ajutorul unor discuri stelate, crusta formată la suprafața pământului înainte de răsăritul plantelor. ♢ Expr. A ajunge (sau a se vedea, a aduce, a lăsa etc.) la (sau în) sapă de lemn = a (se) ruina. 2. Dispozitiv care constituie extremitatea inferioară a garniturii de foraj, cu ajutorul căruia se sapă gaura de sondă. 3. Piesă metalică de la partea posterioară a afetului unui tun, care se înfige în pământ la tragere, servind astfel la fixarea tunului. 4. Fiecare dintre cei patru căpriori de la colțurile unei case țărănești. – Lat. sappa.

SÁPĂ2

s.f. (Pop.) Faptul de a săpa. – Din săpa (derivat regresiv).

SÁPĂ3,

sape, s.f. (La cai sau, mai rar, la alte animale) Crupă. – Cf. scr. sapi.

SĂPÁ

, sap, vb. I. Tranz. 1. A lucra, a fărâmița cu sapa1 (sau cu cazmaua) pământul (pentru a însămânța, a prăși etc.). 2. A face cu sapa1 (sau cu alt instrument) o adâncitură, o groapă, un șanț în pământ. 3. A scoate cu sapa1 ceva din pământ. 4. A scobi, a tăia în piatră sau în lemn pentru a da materialului o anumită formă sau pentru a grava. ♦ Tranz. și refl. Fig. A lăsa sau a rămâne o urmă adâncă; a (se) întipări, a (se) imprima. 5. (Despre ape, ploi și alte elemente ale naturii) A roade, a mânca, a măcina (surpând); a ruina, a dărâma, a nimici. ♦ Tranz. și refl. recipr. Fig. A unelti împotriva cuiva sau unul împotriva altuia, a încerca să(-și) facă rău. – Lat. sappare.

ȘÁPĂ

, șape, s.f. Strat (de bitum, de asfalt etc.) care se așterne pe suprafața unui element de construcție pentru a-l impermeabiliza. – Din fr. chape.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar