definiția urile definiție dex

urile

găsește rime pentru urile
Cuvinte apropiate: urale, urie

ÚRĂ1,

(rar) uri, s.f. Sentiment puternic, nestăpânit, de dușmănie față de cineva sau de ceva. – Din urî (derivat regresiv).

ÚRĂ2,

uri, s.f. Plantă erbacee cu frunze lanceolate, cu flori roșii-purpurii, mai rar albe, dispuse într-un spic la vârful tulpinii (Gymnadenia conopea). – Et. nec. Cf. u r ă1.

ÚRĂ

s. v. dușmănie.

ÚRĂ

s. v. palma-pământului.

Ură

adorație, amor, dragoste, iubire

úră

(dușmănie) s. f., g.-d. art. úrii; pl. uri

úră

(plantă) s. f., g.-d. art. úrii; pl. uri

ÚRĂ uri

f. 1) Sentiment puternic de antipatie profundă (față de cineva sau de ceva). ♢ ~ de moarte aversiune foarte mare. 2) Atitudine dușmănoasă; ostilitate; vrajbă. [G.-D. urii] /v. a (se) urî

-ÚRĂ1

suf.sare a unui hidracid”. (< fr. -ure)

-ÚRĂ2

elem. uro2-.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar