definiția sudori definiție dex

sudori

găsește rime pentru sudori
Cuvinte apropiate: sudor, sudori

SUDORI-

elem.sudoare”. (< fr. sudori-, cf. lat. sudor)

SUDOÁRE

, sudori, s.f. Secreție a glandelor sudoripare prin care se elimină o parte a substanțelor rezultate din metabolismul organismului; transpirație, nădușeală. ♢ Expr. Sudorile morții sau sudori de moarte = sudoare care acoperă corpul omului înaintea morții; p. ext. transpirație provocată de o emoție, de o spaimă sau de o oboseală foarte mare. ♦ Fig. Muncă, osteneală, trudă; chin. – Din lat. sudor, -oris.

SUDOÁRE

s. apă, v. transpirație.

SUDOÁRE

s. v. cuscrișor, mierea-ursului.

sudoáre

(transpirație) s. f., g.-d. art. sudórii; pl. sudóri

SUD//OÁRE ~óri

f. 1) Lichid secretat de glandele sudoripare și eliminat din organism prin porii pielii; transpirație. Broboane de ~.A-i trece cuiva ~ori (reci) prin spate (sau a-l trece pe cineva (toate) ~orile) a fi cuprins de o emoție puternică. 2) fig. Muncă grea și istovitoare; trudă; osteneală. ♢ Cu (sau în) ~oarea frunții depunând eforturi extrem de mari. /<lat. sudor, ~oris

sudoáre (-óri),

s.f. – 1. Transpirație. – 2. Plantă (Pulmonaria officinalis). – Mr. (a)sudoare. Lat. sūdōrem (Pușcariu 1673; REW 8427), cf. vegl. sudaur, it. sudore, prov. suzor, fr. sueur, cat. suhor, sp. sudor, port. suor. – Cf. asuda. Uz general, mai puțin în Olt., Munt., Dobr. (ALR, I, 14). – Der. sudoros (var. înv. suduros), adj. (care transpiră mult).

SUDOAREA-CÁLULUI

s. v. osul-iepurelui.

SUDOAREA-CÁPULUI

s. v. osul-iepurelui.

SUDOAREA-LÁPTELUI

s. v. captalan.

SUDÓR, -OÁRE,

sudori, -oare, s.m. și f. Muncitor specializat în operații de sudură. – Din fr. soudeur.

sudór

s. m., pl. sudóri

SUDÓR ~i

m. Muncitor specializat în operații de sudare. /<fr. soudeur

SUDÓR, -OÁRE

s.m. și f. Muncitor specializat în lucrări de sudură. [Cf. fr. soudeur].

SUDÓR, -OÁRE

s. m. f. muncitor specializat în lucrări de sudură. (< fr. soudeur)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut