definiția sihastrii definiție dex

sihastrii

găsește rime pentru sihastrii
Cuvinte apropiate: sihastric, sihăstri, sihăstrie, sihăstrit

sihástră

s. f., g.-d. art. sihástrei; pl. sihástre

SIHÁSTRU, -Ă,

sihaștri, -stre, s.m. și f. 1. Om care trăiește retras de lume în post și rugăciuni; pustnic, anahoret, eremit, schimnic. 2. Fig. Persoană care trăiește izolată, retrasă de societate. ♦ Animal sălbatic bătrân care trăiește singur. [Var.: sehástru, -ă s.m. și f.] – Din ngr. isihastís.

SIHÁSTRU

s. v. pustnic.

SIHÁSTRU

adj. v. izolat, retras, singur, singuratic, solitar.

sihástru

s. m., art. sihástrul; pl. siháștri, art. siháștrii

SIHÁ//STRU ~ștri

m. 1) Călugăr care trăiește într-un loc izolat de lume, petrecându-și viața în post și rugăciuni; pustnic; schimnic; ascet. 2) fig. Persoană care duce un mod izolat de viață. /<ngr. isihastrís

sihástru (-ștri),

s.m. – Eremit, anahoret. – Var. sehastru, Mold. săhastru, sahastru. Mgr. ἠσυχαστής „care trăiește liniștit” (Murnu, 15), cf. isihie și sl. (v. sb.) sihasti (Vasmer, Gr., 131). Modificarea terminației se datorează dificultății grupului final -stŭ (cf. buiestru) și analogiei cu der. – Der. sihăstrie, s.f. (pustnicie, viață de sihastru), din mgr. ἠσυχάστρια sau ἠσυχαστήριον, sl. sichastrija; sihăstri, vb. (a trăi cu sihaștrii); sihăstrește, adv. (ca sihaștrii).

SIHĂSTRÍ,

sihăstrésc, vb. IV. 1. Intranz. A duce viață de sihastru; fig. a trăi izolat, retras, ca un sihastru. 2. Refl. și intranz. A se face, a deveni sihastru; fig. a se izola de societate. – Din sihastru.

SIHĂSTRÍ

vb. v. pustnici.

SIHĂSTRÍ

vb. v. izola.

sihăstrí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. sihăstrésc, imperf. 3 sg. sihăstreá; conj. prez. 3 sg. și pl. sihăstreáscă

A SE SIHĂSTR//Í mă ~ésc

intranz. 1) A deveni sihastru; a se face sihastru; a se pustnici; a se schimnici. 2) fig. A trăi izolat de lume (ca un sihastru). /Din sihastru

A SIHĂSTR//Í ~ésc 1.

intranz. A fi sihastru; a pustnici; a schimnici. 2. tranz. fig. A face să se sihăstrească. /Din sihastru

SIHĂSTRÍE,

sihăstrii, s.f. 1. Faptul de a trăi ca sihastru; stare, viață de sihastru; fig. singurătate, pustietate. 2. Loc, schit unde trăiește un sihastru (1). [Var.: săhăstríe, sehăstríe s.f.] – Din sl. sihastirija.

SIHĂSTRÍE

s. v. izolare, pustietate, singu-rătate.

SIHĂSTRÍE

s. 1. v. asceză. 2. v. schit.

sihăstríe

s. f., art. sihăstría, g.-d. art. sihăstríei; (locuri) pl. sihăstríi, art. sihăstríile

SIHĂSTRÍ//E ~i

f. 1) Viață de sihastru; pustnicie; schimnicie. 2) Loc unde trăiește un sihastru. 3) fig. Loc pustiu; singurătate; pustietate. [G.-D. sihăstriei; Sil. -hăs-tri-e] /<sl. sihastirija, ngr. isyhastírion
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar