definiția razesi definiție dex

razesi

găsește rime pentru razesi
Cuvinte apropiate: răzeși

RĂZÉȘ,

răzeși, s.m. (În evul mediu, în Moldova) Țăran liber, organizat în obști, care stăpânea în comun pământul satului de care aparținea, dar lucra independent (împreună cu familia) lotul agricol repartizat; moșnean; p. gener. țăran liber, posesor de pământ. – Din magh. részes.

RĂZÉȘ

s. v. moșnean.

RĂZÉȘ

s. v. vecin.

răzéș

s. m., pl. răzéși

RĂZÉȘ ~i

m. (în Moldova medievală) Țăran liber care stăpînea în devălmășie o bucată de pământ din moșia satului, transmis prin moștenire; moșnean. /<ung. részes

răzéș (răzéși),

s.m. – Înv., în Mold., țăran proprietar, boiernaș care aparținea unei colectivități de oameni liberi care nu plăteau impozite și datorau numai sprijin militar. În 1850 erau cam 50.000. – Var. rezeș, rezaș, răzaș și der. Mag. részes „copropietar”, de la részparte” (Cihac, II, 523; Rosetti, BL, IX, 72-9; Rosetti, Mélanges, 381-8). Alte explicații sînt mai puțin convingătoare: din sl. režaparte” (Densusianu, GS, IV, 409), care este același cuvînt mag.; din tc. erzeșcopărtaș la un teren” (Philippide, II, 378); din lat. radiushotar” (Giuglea, Dacor., I, 496); din pol. rycerz ‹ germ. Rittercălăreț” (Nandriș, RF, I, 325-9). Der. răzeșie, s.f. (proprietate); răzășesc, adj. (de răzeș); răzeșime, s.f. (mulțime de răzeși); răzeșiță, s.f. (nevastă de răzeș).

RĂZEȘÍ

vb. v. învecina, mărgini.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar