definiția pământos definiție dex

pământos

găsește rime pentru pământos
Cuvinte apropiate: pământos

PĂMÂNTÓS, -OÁSĂ,

pământoși, -oase, adj. Care conține pământ; care are culoarea pământului sau compoziție asemănătoare cu pământul. ♦ Care seamănă cu pământul. – Pământ + suf. -os.

PĂMÂNTÓS

adj. (CHIM.) (înv.) teros. (Oxid ~.)

PĂMÂNTÓS

adj. v. cenușiu, întunecat, pămân-tiu.

pământós

adj. m., pl. pământóși; f. sg. pământoásă, pl. pământoáse

PĂMÂNT//ÓS ~oásă (~óși, ~oáse)

1) Care conține pământ; cu pământ. 2) Care are aspect de pământ; asemănător cu pământul. /pământ + suf. ~os

ALCALINO-PĂMÂNTÓS

, alcalino-pământoase, adj. (În sintagma) Metal alcalino-pământos = fiecare dintre metalele care aparțin grupei a II-a din sistemul periodic al elementelor. – Alcalin + pământos (după fr. alcalino-terreux).

alcalíno-pământós

adj. n., pl. alcalíno-pământoáse

!alcalíno-pământós

(metal ~) adj. m.; pl. f. alcalíno-pământoáse

ALCALINO-PĂMÎNTOASE

, adj. Metale ~ = metalele (beriliul, magneziul, calciul, stronțiul, bariul și radiul) care fac parte din grupa a II-a a sistemului periodic al elementelor.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar