definiția nocturn definiție dex

nocturn

găsește rime pentru nocturn
Cuvinte apropiate: nocturn, nocturnă

NOCTÚRN, -Ă,

nocturni, -e, adj., s.f. 1. Adj. Care se face sau se întâmplă noaptea; de noapte, din timpul nopții. ♢ Loc. adj. și adv. În nocturnă = (despre competiții sportive) (care se desfășoară) în timpul serii. ♦ (Despre păsări răpitoare, animale, insecte) Care își desfășoară activitatea în cursul nopții și doarme ziua. 2. S.f. Competiție sportivă care are loc în timpul serii. 3. S.f. Piesă muzicală, vocală sau instrumentală cu caracter liric, visător și melancolic. – Din fr. nocturne, lat. nocturnus.

NOCTÚRN

adj. (rar) noptatic. (Aventuri ~.)

Nocturn

diurn

noctúrn

adj. m., pl. noctúrni; f. sg. noctúrnă, pl. noctúrne

NOCTÚRN ~ă (~i, ~e)

1) Care are loc noaptea; care se face în timpul nopții. Petre-cere ~ă.Flori ~e flori care se deschid numai noaptea. 2) (despre pasări, insecte, ani-male) Care își desfășoară activitatea vitală în cursul nopții; de noapte. /<fr. nocturne, lat. nocturnus

NOCTÚRN, -Ă

adj. Care se face sau se petrece noaptea; de noapte. [Cf. fr. nocturne, lat. nocturnus].

NOCTÚRN, -Ă

I. adj. 1. care se face, se petrece noaptea. 2. (despre păsări, animale) de noapte. 3. (despre flori) care nu se deschide decât noaptea. II. s. f. compoziție muzicală cu caracter liric, melancolic, meditativ, frecventă în sec. XVIII și XIX. o în ~ = (cu privire la desfășurarea competițiilor sportive) în timpul nopții. (< fr. nocturne, lat. nocturnus)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar