definiția fragi definiție dex

fragi

găsește rime pentru fragi
Cuvinte apropiate: frag, fragă, fragil, frai, frugi, răgi, tragi

FRAG1

, fragi, s.m. Mică plantă erbacee din familia rozaceelor, cu tulpină scurtă, cu frunze dispuse în rozetă, cu flori albe și cu fructe mici, conice, roșii sau albicioase, comestibile (Fragaria vesca). ♢ Compus: frag de-câmp = căpșun. – Din fragă (derivat regresiv).

FRAG2

s.m. v. fragă.

FRAG

s. (BOT.; Fragaria vesca) (reg.) pomniță.

FRAG

s. v. căpșun.

frag

(plantă) s. m., pl. fragi

FRA//G ~gi

n. Plantă erbacee cu tulpina scurtă, cu frunze distribuite în rozetă, cu flori albe și cu fructe roșii comestibile. /Din fragă

FRÁGĂ

, fragi, s.f. Partea comestibilă a fragului1 (considerată în mod greșit drept fruct), compusă din receptaculul cărnos și roșu pe suprafața căruia se găsesc presărate fructele. 2. Compus: fragă-tătărească = plantă erbacee cu frunze dințate, cu flori așezate la subsuoara frunzelor și cu fructe roșii (Blitum virgatum). 3. (Reg.; uneori determinat prin „de pom”) Dudă. [Var.: frag s.m.] – Lat. fraga.

FRÁGĂ

s. (BOT.) (reg.) pomiță.

FRÁGĂ

s. v. dudă.

frágă

s. f., g.-d. art. frágii; pl. fragi, art. frágile

FRÁ//GĂ1 ~gi

f. Varietate de viță de vie, având struguri cu bobițe rotunde, plăcut mirositoare. [G.-D. fragii] /<lat. fraga

FRÁGĂ2

f. Fructul fragului. /<lat. fraga

frágă (-gi),

s.f. – 1. Fruct comestibil de plantă (Fragaria vesca, Fragaria elatior). – 2. (Trans.) Dudă (Morus alba, Morus nigra). – Mr. frangă, istr. frǫș. Lat. fragum (Pușcariu 639; Candrea-Dens., 630; REW 3480; DAR), cf. it., sp. fraga, fr. fraise. Tratamentul romanic demonstrează că pl. fraga a fost în general interpretat ca un sing. f.; însă în rom. există și forma paralelă frag, s.m. – Der. frag, s.m. (plantă erbacee al cărui fruct este fraga); frăgar, s.m. (Trans., dud); frăget, s.n. (loc cu fragi); frăguliță, s.f. (plantă, Adoxa moschatellina); frăgurel, s.m. (plantă, Potentilla micrantha).

frág-de-câmp

s. m.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar