definiția devizelor definiție dex

devizelor

găsește rime pentru devizelor

DEVÍZ

, devize, s.n. Evaluare anticipată și amănunțită a cheltuielilor necesare pentru executarea unei lucrări proiectate. – Din fr. devis.

DEVÍZ

s. (înv.) smet. (~ al unei lucrări.)

devíz

(evaluare anticipată a cheltuielilor) s. n., pl. devíze

DEVÍZ ~e

n. Situație întocmită în prealabil, în care se prezintă detaliat cheltuielile în vederea realizării unei lucrări. /<fr. devis

devíz (devíze),

s.n. – Evaluare anticipată a cheltuielilor. Fr. devis, cu fonetismul ca în aviz. – Der. deviză, s.f. (formulă concisă, lozincă; monedă străină), din fr. devise.

DEVÍZ

s.n. Situație asupra executării unei construcții, a unei instalații etc., în care se indică materialele necesare și prețul lucrării. [< fr. devis].

DEVÍZ

s. n. document de evaluare anticipată a cheltuielilor materiale și a forței de muncă necesare pentru executarea unei lucrări proiectate. (< fr. devis)

DEVÍZĂ

, devize, s.f. Formulă care exprimă concis o idee călăuzitoare în comportarea sau în activitatea cuiva. – Din fr. devise.

DEVÍZĂ

s. v. lozincă.

devíză

(formulă care exprimă concis o idee) s. f., g.-d. art. devízei; pl. devíze

DEVÍZ//Ă ~e

f. Formulă care exprimă concis ideea călăuzitoare în comportarea și activitatea cuiva. /<fr. devise

DEVÍZĂ

s.f. Formulă scurtă exprimând o idee călăuzitoare în comportarea sau în activitatea cuiva. [< fr. devise].

DEVÍZĂ

s. f. 1. formulă scurtă care exprimă o idee călăuzitoare în comportarea sau în activitatea cuiva. 2. (herald.) figură emblematică ce însoțește un scut, un blazon. (< fr. devise)

DEVÍZE

s.n. pl. Documente de credit și de plată (cambii, cecuri etc.) emise în valută străină și pe baza cărora beneficiarul obține o anumită cantitate de valută dintr-o altă țară; mijloc de plată în valută străină. – Din fr. devises.

devíze

(documente de credit și de plată în valută străină) s. n. pl.

DEVÍZE

f. pl. Hârtii de valoare emise într-o țară, acceptate ca mijloc de plată în relațiile internaționale (sau de transfer a capitalurilor în altă țară). /<fr. devises

DEVÍZE

s.n.pl. (Fin.) Valori sau monezi ale unei bănci de emisiune care pot fi schimbate pe piața internațională, (p. ext.) cambii, cecuri etc. emise într-o valută străină. [< fr. devises].

DEVÍZE

s. n. pl. mijloace de plată utilizate în decontările internaționale, prin documente de plată (trate, cecuri etc.) și hârtii de valoare emise în valută străină. (< fr. devises)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar