definiția clanță definiție dex

clanță

găsește rime pentru clanță
Cuvinte apropiate: clanț, clanță, clăiță, clănțăi, clănțăi, clănțău, cloanță, culanță

CLÁNȚĂ

, clanțe, s.f. 1. Mâner metalic montat la broasca ușii sau a porții, care prin apăsare, facefuncționeze mecanismul de închidere și de deschidere al acestora; clampă. 2. Fig. (Peior. și fam.) Gură. ♢ Expr. A(-i) da cu clanța = a vorbi mult, întruna (și despre lucruri mărunte). Rău (sau bun) de clanță, se spune despre un om care vorbește mult (și inutil) sau despre un om certăreț. A se lua (cu cineva) la clanță = a se certa (cu cineva). Ține-ți clanța! sau tacă-ți clanța! = nu mai vorbi! taci!; – Cf. clanț.

CLÁNȚĂ

s. ivăr, încuietoare, (reg.) zimpirig, (Mold.) clampă, (Transilv.) clenci, (Ban.) clențaică, (prin Transilv.) rătez, (Ban.) șnală, (Transilv. și Olt.) verver. (~ la broasca ușii.)

CLÁNȚĂ

s. v. gură.

clánță

s. f., g.-d. art. clánței; pl. clánțe

CLÁNȚ//Ă ~e

f. 1) Mâner care, prin apăsare, faceacționeze mecanismul de închidere/deschidere a ușii; clampă. 2) fig. depr. Organ al vorbirii; gură. ♢ Ține-ți ~a! taci! nu mai vorbi! [G.-D. clanței] /Din clanț

a da cu clanța

expr. a vorbi mult / necontenit.

a da din clanță

expr. a vorbi mult / necontenit.

a se lua

(cu cineva) la clanță expr. a se certa (cu cineva).
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar | Kurs walut