definiția civiliză definiție dex

civiliză

găsește rime pentru civiliză
Cuvinte apropiate: civiliza, civilizat

CIVILIZÁ

, civilizez, vb. I. Tranz. și refl. A facedevină sau a deveni civilizat – Din fr. civiliser.

CIVILIZÁ

vb. 1. (rar) a (se) umaniza. (A ~ un trib sălbatic.) 2. a se cultiva, a se rafina, a se stila, (înv.) a se politici, (fig.) a se ciopli, a se cizela, a se subția, a se șlefui, (înv. fig.) a se roade. (S-a mai ~ și el un pic!)

A (se) civiliza

≠ a (se) îndobitoci, a (se) sălbătăci

civilizá

vb., ind. prez. 1 sg. civilizéz, 3 sg. și pl. civilizeáză

A CIVILIZ//Á ~éz

tranz. A face să se civilizeze. /<fr. civiliser

A SE CIVILIZ//Á mă ~éz

intranz. 1) (despre colectivități) A atinge un nivel înalt de dezvoltare (materială și spirituală); a deveni dezvoltat sub toate aspectele. 2) (despre persoane) A căpăta deprinderi de comportare politicoasă; a deveni manierat; a se ciopli; a se șlefui; a se cizela. /<fr. civiliser

CIVILIZÁ

vb. I. tr., refl. A duce (un individ, o formație socială) la civilizație, a facedevină sau a deveni civilizat. [< fr. civiliser].

CIVILIZÁ

vb. tr., refl. a facedevină, a deveni civilizat. (< fr. civiliser)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar