definiția retrograd definiție dex

retrograd

găsește rime pentru retrograd
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: retrograd, retrograda
Cuvinte apropiate: retrograd, retrograda

RETROGRÁD, -Ă,

retrograzi, -de, adj. 1. (Despre oameni) Care se opune progresului, tinzândreaducă stările de lucruri din trecut; reacționar. ♦ (Despre idei, concepții) Contrar progresului, învechit. 2. Care merge în sens invers decât cel inițial, care revine spre punctul de plecare. 3. (Despre mișcarea aparentă a aștrilor) Care merge în direcția opusă mișcării Soarelui. – Din fr. rétrograde, lat. retrogradus, it. retrogrado.

RETROGRÁD

adj., s. 1. adj. înapoiat, reacționar. (O concepție ~.) 2. s., adj. (înv.) tombateră. (Un ~ înrăit.) 3. adj. v. depășit.

Retrograd

progresist

retrográd

adj. m. (sil. -tro-grad), pl. retrográzi; f. sg. retrográdă, pl. retrográde

RETROGRÁ//D ~dă (~zi, ~de

) 1) Care se opune progresului, susținând o etapă precedentă; opus progresului. O concepție ~dă. 2) (despre corpuri cerești) Care se mișcă în direcție opusă mișcării Soarelui. /<fr. rétro-grade, lat. retrogradus

RETROGRÁD, -Ă

adj. 1. Opus progresului; reacționar. 2. Care merge înapoi. 3. (Despre aștri sau despre mișcarea lor) Care se mișcă în direcția opusă mișcării Soarelui. [< fr. rétrograde, cf. lat. retrogradus < lat. retroînapoi, gradusmers].

RETROGRÁD, -Ă

adj. 1. care se opune progresului; reacționar. 2. (despre idei, concepții) contrar progresului, învechit. o amnezie ~ă = formă de amnezie prin pierderea amintirilor vechi. 3. (despre aștri și mișcarea lor) care se deplasează în direcția opusă mișcării Soarelui. (< fr. rétrograde, lat. retrogradus)

METAMORFISM RETROGRÁD

s. v. diaftoreză.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar