definiția orbete definiție dex

orbete

găsește rime pentru orbete
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: orbește, orbete
Cuvinte apropiate: orbește, orbete

ORBÉTE

s.m. v. orbeț.

ORBÉTE

s. (ZOOL.; Spalax microphthalmus) (pop.) cățelul-pământului, (reg.) grivan, porcuț, șuiță, tocăniță, țâncul-pământului, (Munt. și Transilv.) sobol, șomâc.

ORBÉTE

s. v. derbedeu, lepădătură, lichea, netrebnic, pușlama, scârnăvie, secătură.

orbéte

(zool.) s. m., pl. orbéți

ORBÉTE ~

m. Mamifer rozător subteran asemănător cu cârtița; țâncul-pământului. /orb + suf. ~et

a se bate ca chiorii / ca orbeții

expr. a se bate violent; a se încăiera.

ORBÉȚ, ORBEÁȚĂ

, orbeți, -e, adj., s. 1. Adj., s.m. și f. (Ființă) care nu vede bine sau nu vede deloc; p. ext. cerșetor (orb2). ♢ Expr. A se bate ca orbeții = a se încăiera aprig, a se bate rău, fără a se uita unde lovesc. 2. S.m. Mamifer din ordinul rozătoarelor, asemănător cu cârtița, cu ochii ascunși sub piele, care trăiește sub pământ și se hrănește cu rădăcini; cățelul-pământului (Spalax microphtalmus). [Var.: orbéte s.m.] – Orb + suf. -.

ORBÉȚ

adj., s. v. nevăzător, orb.

ORBÉȚ

s. v. cârtiță, sobol.

orbéț

adj. m., (persoană) s. m., pl. orbéți; f. sg. orbeáță, pl. orbéțe

ORB//ÉȚ ~eáță (~éți, ~éțe)

m. și f. 1) Ființă care nu vede (bine sau deloc). ♢ A se bate ca ~eții a se bate tare, lovind unde se nimerește. 2) rar Cerșetor orb. /orb + suf. ~
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar