definiția labei definiție dex

labei

găsește rime pentru labei
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: label
Cuvinte apropiate: label

a avea farmece în labă

expr. (intl.) a fi foarte îndemânatic la furtul din buzunare

a bate laba / palma

expr. a cădea la învoială.

a cardi o labă

expr. (intl.) a da o palmă.

a face labă

expr. 1. a se masturba. 2. a lenevi, a pierde timpul.

a fi făcut din labă

expr. (vulg. – d. oameni) a fi mototol / prostănac.

a o lua la labă

expr. (obs.) a se masturba.

cotu’ și pișcotu’, labele și botu’

expr. (glum.) nimic; deloc.

jos labele / mâinile!

expr. ia mâna (de pe cineva sau ceva)!

lába-gâștei

(rid, scris neîngrijit, plantă) s. f.

LABA-LÚPULUI

s. v. piedicuță, talpa-gâștei.

LABA-MÂȚEI

s. v. burete-de-conopidă, creasta-cocoșului, drob, drobușor.

lába-mâței

(bot. ) s. f.

LABA-MÂȚII

s. v. parpian.

LABA-ÚRSULUI

s. v. brânca-ursului, crucea-pământului, piciorul-caprei, piedicuță.

lába-úrsului

(bot.) s. f.

lába-úrsului-róșie

(bot.) s. f.

LÁBĂ,

labe, s.f. 1. Parte a piciorului de la gleznă în jos la animalele patrupede și la om; partea piciorului pe care calcă păsările (palmipede); p. gener. picior (al unor animale). ♢ Compuse: laba-mâței = a) ciupercă comestibilă de culoare albă, care crește prin pădurile umbroase și umede (Clavaria coralloides); b) ciupercă comestibilă mare cu tulpina albă, groasă și cărnoasă; creasta-cocoșului (Clavaria flava); laba-ursului = a) nume dat mai multor specii de ciuperci de pădure (Clavaria); b) crucea-pământului; laba-gâștei = a) mică plantă erbacee cu flori roșii-purpurii (Geranium dissectum); b) ridurile formate în jurul ochilor (la persoanele în vârstă); c) (fam.) scris dezordonat, urât. ♦ (Mar.) Labă-de-pisică = încrețitură abia vizibilă a apei mării, semn al unui început de vânt. 2. (Fam. și depr.) Mână. ♢ Expr. A pune laba (pe cineva sau pe ceva) = a apuca, a înhăța (pe cineva sau pe ceva). A-i încăpea (sau a-i cădea) în labă = a ajunge la mâna sau la discreția cuiva. – Din magh. láb.

LÁBĂ

s. v. membru inferior, mână, picior.

LÁBĂ

s. 1. (ANAT.) (reg.) brâncă. (~ la animale.) 2. (BOT.) laba-ursului (Clavaria aurea) = (reg.) bureți-degetar (pl.), creasta-cocoșului.

lábă

s. f., g.-d. art. lábei; pl. lábe

LÁB//Ă ~e

f. 1) Parte a piciorului de la gleznă în jos. 2) Parte inferioară a piciorului pe care calcă păsările. ♢ ~a- (sau talpa-) gâștei a) ridurile din jurul ochilor; b) scris neîngrijit; c) mică plantă erbacee cu flori roșii-purpurii. 3) Picior al unor animale (câine, lup, urs, pisică etc.). 4) fam. depr. Fiecare dintre cele două membre superioare ale corpului omenesc; mână. ♢ A pune ~a pe cineva (sau pe ceva) a prinde, a apuca, a înhăța pe cineva (sau ceva). 5): ~a-ursului denumire a mai multor specii de ciuperci comestibile de pădure. [G.-D. labei] /<ung. lab

lábă (lábe),

s.f. – 1. Partea de jos a piciorului, picior de animal și, prin extensie, de om. – 2. Picior. – 3. Mînă, gheară. – 4. Paletă, camă la bătătoare. – 5. (Arg.) Pantof. – 6. (Arg.) Masturbare. – 7. (Arg.) Carte de joc de 5 puncte: fratele labei, carte de joc de 4 puncte. Mag. lábpicior” (Cihac, II, 511; DAR; Gáldi, Dict., 93), din sl. lapa, cf. bg., rus., lapa, pol. łapa. – Der. lăbos, adj.; lăbuș, s.m. (nume propriu de cîine); labagiu, s.m. (Arg., onanist), cu suf. -giu; laboș, s.n. (Trans., cratiță), din mag. lábas „cu labe” (DAR; Gáldi, Dict., 140); lăbănat, adj. (cu picioare lungi).

labă,

labe s.f. 1. (peior.) palmă. 2. (intl., înv.) gheată. 3. (vulg.) masturbare, onanie.

lábă-de-iépure

(bot.) s. f.

labă-ncrucișată

expr. (obs.) perversiune sexuală constând în masturbarea reciprocă între doi parteneri de același sex sau de sex opus.

labă tristă

expr. (vulg., peior., glum.) individ, persoană.
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar