definiția incalzire definiție dex

incalzire

găsește rime pentru incalzire
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: încălzire, încâlcire
Cuvinte apropiate: încălzire, încâlcire

a încălzi un șarpe la sân

expr. (pop.) a ajuta / a favoriza o persoană nerecunoscătoare.

ÎNCĂLZÍ,

încălzesc, vb. IV. 1. Tranz. A face să-i fie cuiva cald. ♦ (Despre surse de căldură) A face ca aerul, apa etc. să-și ridice temperatura. ♦ A expune ceva la o sursă de căldură pentru a-i ridica temperatura. 2. Refl. A i se face (cuiva) cald. ♦ (Despre vreme) A se face (mai) cald. 3. Refl. A se pregăti prin exerciții fizice înaintea unui efort sportiv. 4. Tranz. și refl. Fig. A (se) înflăcăra, a (se) entuziasma. – În + cald.

ÎNCĂLZÍ

vb. 1. v. încinge. 2. a se muia, (prin Munt. și Olt.) a se pricăli, (înv.) a se încări. (Vremea s-a mai ~.)

ÎNCĂLZÍ

vb. v. entuziasma, înflăcăra, în-sufleți, pasiona.

A (se) încălzi

≠ a (se) răci, a (se) răcori

A încălzi

≠ a răci

încălzí

vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. încălzésc, imperf. 3 sg. încălzeá; conj. prez. 3 sg. și pl. încălzeáscă

A ÎNCĂLZ//Í ~ésc

tranz. A face să se încălzească. ~ laptele.A nu ~ (mult) locul a nu rămâne timp îndelungat într-un loc. /în + cald

A SE ÎNCĂLZ//Í mă ~ésc

intranz. 1) A deveni (mai) cald; a căpăta o temperatură mai înaltă. Laptele s-a ~it. Vremea s-a mai ~it. 2) (despre persoane) A simți o senzație de căldură. Am mers repede și m-am ~it. 3) A se expune unei radiații termice (la o sursă de căldură). ~ la soare. 4) fig. A fi cuprins de elan; a căpăta tot mai multă căldură sufletească; a se însufleți; a se înflăcăra; a se anima; a se antrena; a se entuziasma; a se electriza; a se ambala. 5) A face exerciții fizice prealabile în vederea unui efort sportiv. /în + cald

încălzi,

încălzesc I v.t. a stimula apetitul sexual al unei femei prin mângâierea și sărutarea zonelor erogene ale acesteia. II. v.r. a bea alcool, a consuma băuturi alcoolice.

ÎNCĂLZÍRE,

încălziri, s.f. 1. Acțiunea de a (se) încălzi și rezultatul ei. ♢ Încălzire centrală = sistem de ridicare a temperaturii aerului dintr-o clădire prin folosirea unei surse unice producătoare de căldură, care difuzează, sub presiune, apă caldă sau aer încălzit în radiatoare special amenajate. ♦ Ansamblu al procedeelor de încălzire. 2. Complex de exerciții fizice efectuate înaintea unui antrenament, a unei competiții etc. pentru adaptarea organismului la potențial maxim. – V. încălzi.

ÎNCĂLZÍRE

s. încălzit. (~ odăii.)

încălzíre

s. f., g.-d. art. încălzírii; pl. încălzíri

ÎNCĂLZÍR//E ~i

f. v. A ÎNCĂLZI și A SE ÎNCĂLZI. ~ea atmosferei.~ centrală încălzirea tuturor încăperilor unei clădiri dintr-o singură sursă producătoare de căldură. /v. a încălzi
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar