definiția fabula definiție dex

fabula

găsește rime pentru fabula
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: cabulă, dabulă, fabula, fabulat, fabulă, faculă, fasulă, faulă, făulă, fibulă, fibulă, tabula (vb.), tabula (~ rasa), tabulă
Cuvinte apropiate: cabulă, dabulă, fabula, fabulat, fabulă, faculă, fasulă, faulă, făulă, fibulă, fibulă, tabula (vb.), tabula (~ rasa), tabulă

FABULÁ,

fabulez, vb. I. Tranz. A imagina fapte, întâmplări etc. prezentându-le drept reale sau posibile; p. ext. a minți. – Din fr. fabuler.

FABULÁ

vb. v. inventa, născoci, plăsmui, scorni, ticlui.

fabulá

vb., ind. prez. 1 sg. fabuléz, 3 sg. și pl. fabuleáză

A FABUL//Á ~éz

tranz. A inventa scurte povestiri alegorice, folosind procedeul personificării. /<fr. fabuler

FABULÁ

vb. I. tr. A construi fabulații, a povesti întâmplări fantastice, imaginare. [< fr. fabuler].

FABULÁ

vb. tr. a imagina, a povesti fapte, întâmplări fantastice. (< fr. fabuler)

FÁBULĂ,

fabule, s.f. Scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul, folosind procedeul personificării animalelor, plantelor și lucrurilor, satirizează anumite moravuri, deprinderi, mentalități sau greșeli cu scopul de a le îndrepta. ♦ Istorisire, prezentare a unei fapte imaginare ca reală; p. ext. minciună. – Din fr. fabulation, lat. fabulatio.

FÁBULĂ

s. (LIT.) (pop.) tâlc. (O ~ de Esop.)

FÁBULĂ

s. v. acțiune, afabulație, fabulație, intrigă, subiect.

fábulă

s. f., g.-d. art. fábulei; pl. fábule

FÁBUL//Ă ~e

f. 1) Creație literară alegorică, de obicei în versuri, în care sunt satirizate unele moravuri umane prin procedeul personificării. 2) Povestire în care elementele imaginare nu se disting de cele reale. 3) rar Subiectul unei opere literare. /<lat. fabula

fábulă (fábule),

s.f. – Povestire scurtă alegorică. Lat. fabula (sec. XIX). – Der. (din fr.) fabulist, s.m.; fabulos, adj.; fabulați(un)e, s.f.; confabula, vb. refl. Cf. faulă.

FÁBULĂ

s.f. 1. Istorioară alegorică, de obicei în versuri, în care sunt satirizate anumite moravuri și deprinderi, folosindu-se procedeul personificării animalelor sau lucrurilor. 2. Subiectul, textura unei scrieri literare. ♦ Povestire în care nu se poate deosebi realul de invenție, de născocire. [< lat. fabula].

FÁBULĂ

s. f. 1. specie a genului epic, alegorică, (în versuri), în care sunt satirizate anumite moravuri și deprinderi, prin procedeul personificării animalelor sau lucrurilor. ♢ scurtă narațiune la care participă animale personificate. 2. subiectul, textura unei scrieri literare. ♢ povestire în care nu se poate deosebi realul de invenție, de născocire. (< lat. fabula)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar