definiția preparat definiție dex

preparat

găsește rime pentru preparat
Urmatoarele cuvinte sunt apropiate de cuvantul cautat: prepara, preparat, presărat, reparat
Cuvinte apropiate: prepara, preparat, presărat, reparat

PREPARÁT1

, preparate, s.n. Faptul de a (se) prepara; (concr.) produs (mai ales alimentar) rezultat dintr-o operație de preparare. – V. prepara.

PREPARÁT2, -Ă

, preparați, -te, adj. Care a fost pregătit. ♦ Meditat. – V. prepara.

PREPARÁT

s. 1. v. pregătire. 2. v. gătit. 3. produs, sortiment, (înv.) preparație. (~ culinar.)

PREPARÁT

adj. v. bun, capabil, competent, destoinic, dotat, experimentat, încercat, înzestrat, pregătit, priceput, valoros, versat, vrednic.

PREPARÁT

adj. v. gătit.

preparát

s. n., pl. preparáte

PREPARÁT ~e

n. Produs (chimic, farmaceutic, alimentar) obținut printr-o operație de preparare. /v. a prepara

PREPARÁT

s.n. Faptul de a (se) prepara; (concr.) produs al unei preparații. [< germ. Präparat].

PREPARÁT

s. n. 1. faptul de a (se) prepara. 2. produs alimentar industrial preparat. (< germ. Präparat)

PREPARÁ,

prepár, vb. I. 1. Tranz. A pregăti din timp ceva, a face ca ceva să fie gata (în vederea unei acțiuni sau a unei prelucrări ulterioare). ♦ Refl. A fi pe punctul de a..., a fi gata să... 2. Tranz. și refl. A (se) pregăti în vederea unui examen, a unei activități; a învăța temeinic. 3. Tranz. A preveni pe cineva asupra unui eveniment, a anunța pe ocolite, cu menajamente. 4. Tranz. A găti (o mâncare). – Din fr. préparer, lat. praeparare.

PREPARÁ

vb. v. împăia.

PREPARÁ

vb. 1. v. pregăti. 2. a aranja, a pregăti. (~ cele necesare pentru drum.) 3. a (se) pregăti, (înv. și reg.) a (se) griji. (A ~ totul.) 4. v. găti. 5. v. învăța. 6. v. medita. 7. a se pregăti. (Tocmai se ~ să ia cuvântul.)

prepará

vb., ind. prez. 1 sg. prepár, 3 sg. și pl. prepáră

A SE PREPARÁ mă prepár

intranz. A pregăti în vederea unui examena, unei activități. /<fr. préparer, lat. praeparare

A PREPARÁ prepár

tranz. 1) A face să fie gata; a găti; a pregăti. 2) chim. (substanțe noi) A obține pe cale experimentală. 3) A face printr-o operație culinară (fierbere, coacere, prăjire etc.); a pregăti; a găti. 3) (persoane) A preveni asupra unui eveniment; a anunța pe ocolite. 4) A face să se prepare. /<fr. préparer, lat. praeparare

prepará (prepár, preparát),

vb. – A pregăti. Fr. préparer. – Der. preparandie, s.f. (Trans., școală normală), din lat. praeparanda; preparandist, s.f. (elev al unei școli normale); preparativ, adj. (preparator); preparative, s.f. pl. (preliminarii, acțiuni pregătitoare), din fr. préparatif; preparator, adj. (care prepară; asistent; profesor particular); preparați(un)e, s.f., din fr.

PREPARÁ

vb. I. tr., refl. A (se) pregăti. [P.i. prepár. / < fr. préparer, cf. lat. praeparare].

PREPARÁ

vb. tr., refl. a (se) pregăti. (< fr. préparer, lat. praeparare)
Widget WebDex - Ia cu tine dictionarul explicativ roman in blogul, pagina sau site-ul tau!
Plugin de browser - Adauga pluginul de cautare WebDex in browserul tau.
Majoritatea definitiilor incluse in acest dictionar explicativ roman online sunt preluate din baza de definitii a DEX Online. Webdex nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele ce rezulta din utilizarea informatiilor prezente pe acest site si nu are nici o raspundere cu privire la corectitudinea si coerenta informatiilor prezentate. Dex Online este transpunerea pe internet a unor dictionare de prestigiu ale limbii romane. DEX Online - dictionar explicativ roman este creat si intretinut de un colectiv de voluntari. Definitiile DEX Online sunt preluate textual din sursele mentionate, cu exceptia greselilor evidente de tipar. DEX Online - dictionar explicativ este un proiect distribuit.


Curs valutar